Dojenje drugog deteta

U porodilištu kada udju da pitaju jel treba dohrana, a on sisa 😀

Naše prvo sisanje ili ti dojenje  kreće još u porodjajnoj sali zahvaljujući zlatnom satu. Više o tome u postu o drugom porodjaju.

 

I ako sada kao „iskusna“ majka jednog dojenog deteta iza sebe (Lare) jelte sada treba da je lakše. Ali… Ono jeste „lakše“ u smislu da nema onog početničkog bola kao sa Larom, a njega sam se iskrena da budem najviše plašila. A taj pošetni bol nije trebao ni sa Larom da bude, nego je to posledica lošeg hvata.

 

Znam žene koje su ga i sa drugim i trećim detetom imale, ali opet to ne treba da prati početak dojenja.

 

Za to postoje savetnice za dojenje, ne patronažne sestre, ne laktacijske sestre, ne medicinske sestre, većina će pokazati pogrešno ili neće ni pokazati. Zato samo i jedino SAVETICE ZA DOJENJE.

 

Ja dosta njih pratim najviše putem instagrama, ali i youtuba. Mama iz magareće klupe i Rodina SOS grupa za dojenje na fb su meni najviše pomogli i njima se i dan danas vraćam, a zaista ih ima dosta. Sve one savetuju isto pišu i pričaju, jer su istu obuku završile.

 

Najveća greška koju sam tada činila jeste ta što sam ih uporedjivala konstantno. I ako su deca od istog oca i iste majke RAZLIČITI SU. Ali valjda nam je u krvi to uporedjivanje dece.

 

A razlika je već u tome što je on dečak. Ali avaj…

 

Sada je sa Lunom druga priča, nema poredjenja. Lara je recimo striktno sisala na 2 sata, kod Lava nije bilo pravila (jednostavno na zahtev).

 

Dok je Lara sikila 5-7 minuta, Lavu je trebali više da se zasiti. Moj blagi šok je nastao kada je on drugi mesec napredovao 800gr, a Lara  1500gr, ali ono što ja tada nisam uzimala u obzir je to da je on rastao po 6cm mesečno i da je odlazila kilaža u dužinu.

 

On je rastao iz meseca u mesec sve je bio na gornjim granicama. I sada kada ga vide misle da je stariji od Lare. Istu veličinu nose, a 2 godine razlike.

 

Lara je više dobijala na kilaži nego što je išla u dužinu, a on je išaoo u dužinu.

 

Samo što se kod nas pod napredovanje podrazumeva i uzima u obzir samo kilaža. A napredovanje je i dužina i kilaža zajedno. Mada ostali smo mi prošlosti ihhaaaaaj.

 

Tada sam se prvi put poljuljala da nemam dovoljno mleka, da je on gladan bla, bla (a on niti plače, niti preko pelene pokazuje da je gladan, veseljak, ali ja eto uobrazila..) tada da mi je samo neko rekao pa on je gladan daj mu dohranu posegnula bih za istom, i ako sam protivnik (naravno ukoliko majka ima dovoljno mleka). Sada mi je jasno kako obrlate mame da uzmu dohranu, pa tako sebi postepeno i smanjuju laktaciju.

 

Ono što je najvažnije da se obrati pažnja na pelene. One govore sve.

 

Bitne su mokre pelene, jer je to znak da beba nije dehidrirala. Ono kako se meri mokra pelena je 2-3 supena kašika. A složićemo se svako dete napiški bar 3 puta više, mislim do mu se ne zameni pelena.

 

I ukakane pelene. Bitno je da ima bar jedna dnevno prvih 5-6 nedelja treba da ima jednu stolicu dnevno.

 

Ono što pedijatri, patronazne sestre i medicinske sestre kažu da se toleriše do 10-12 dana izostanak stolice važi za bebe starije od tih 5-6 nedelja.

 

Nisam savetnica za dojenje, ali sam to naučila i usvojila od njih.

 

Ono što je još jako bitno kada je dojenje u pitanju je da imate dobru podršku okoline. Ja sam je imala samo u jednoj osobi i hvala joj do nebesa ( sister tenk tu ju ).

 

Ali uzela sam kao da pijem čaj za dojilje, ne da je grozan,  nego je odvratan, ali eto tada je mojoj glavi bilo lakše da ja kao nešto pijem.

 

A u suštini što je on više sisao to sam ja imala više mleka, ali opet hormoni su čudo prirode.

 

U tom stanju kada oni komanduju umom i ženu možeš poljuljati čas posla.

 

No opet kažem imala sam dobru podršku, inače ko zna šta bih napravila.

Bitno je znati još i da se mleko stvara iz krvi, ne uz pomoć kojekakvih čajeva ili hrane. Ali opet kažem needukacija nas dovede do toga rekla-kazala, čula od ovog li onog.

 

Ja sam „slušala“ svakog, a uvek sam radila onako kako sam ja mislila i smatrala da je najbolje za mene i njega.

 

Sve je išlo dobro i svojim tokom. Za staž od 11 meseci bio je samo jedan zastoj i temperatura, što je ok. I to sam rešavala samostalno uz pomoć njega i blagih masaza pod tušem.

 

Njega sam stavljala češće na tu stranu da sisa, a pre toga zagrevala to mestov da otpust bude lakši.

 

Ono što mi je najviše prijalo jeste da mlaz od tuša uperim na to „upaljeno“ mesto i onda podešavam vodu do što toplije, naravno koliko mogu da izdržim, ne da se ošurim. I za 2 dana prodje.

 

Nikakve nasilne masaže nisam radila niti ikome dozvoljavala da mi ih radi. A verujte nasušala sam se svega i svačega sa tim „masažama“. Toliko su bile bolne da bi žene posle njih osustajali od dojenja, jer su se plašile ponovnog zastoja.

 

A zastoj se dešava kako iskusnima, tako i neiskusnima. A lako je rešiv, samo ako imate nekog pravog da vam pomogne. A to su opet ponavljam SAVETNICE ZA DOJENJE.

 

Lav je sam izbacivao podoje, kako smo uvodili čvrstu hranu, obrok po obrok, tako je on smanjivao podoje. Mada prvo je noćne izbacio, a večeru smo poslednju uveli (znam da većina mama muku muči sa noćnim podojima), pa onda i dnevne, ostao mu je na kraju samo jedan pred spavanje.

 

Taj je izbacio tako što je dočepao Larinu flašicu sa mlekom popio i zaspao i više me nije tražio.  Dobio je svoju flajku i sa njom se još uvek uspavljuje.

 

Ja sam Lari i Lavu bila samo izvor hrane,retko kada su tražili utehu u sisanju, valjda su zato lako i prestali. Ali oboje su prekinuli dojenje kada su oni želeli.

 

I najviše me izludjuju oni komentari „Sta će mu/joj sisa vidi koliki/kolika je“, pa koliki god da su šta koga briga koliko će neka majka da doji svoje dete.

 

Ukoliko se majka i dete lepo osećaju tokom dojenja neka ono traje, neće doživotno. Kao ni uspavljivanje na ruke. Kao i nošenje pelena. Kao i korišćenje cucle, dude ili ti laže. Sve prodje. Odviknu se od svega. U školu podju i bez sise i bez pelena i bez dude.

 

Zato uživajte u dojenju, jer ja u ovom drugom jesam. A sada u trećem.. Ali o njemu drugom prilikom.

 

Do sledećeg čitanja…

Kada kod kuće imate još jedan čičak, a mama treba oboma, onda to izgleda ovako...
Svi koji imaju nešto protiv dojenja na zahtev Lav poručuje...
Dojenje uz podršku sestre mu 🙂

This Post Has 2 Comments

Оставите одговор