Dojenje prvog deteta

Moje putešestvije u avanturu zvanu dojenje počinju još u toku trudnoće.

Edukacija

Čitala sam dosta, a i imala sam dobrog učitelja, sestru koja je imala staž u dojenju iza sebe i koja mi je mnogoooo pomogla. Ušla sam u grupu na fejsu RODINA SOS GRUPA ZA DOJENJE i tamo čitala sva moguća iskustva i savete.

 

A posle sam otkrila i Mamu iz magareće klupe i pogledala SVE, ali bukvalno SVE njene videe na temu dojenja i tu je u startu moja dilema da li ću imati odnosno da neću imati mleka pobijena.

 

Znači na prvom mestu je edukacija! 

 

A pored edukacije volja i želja za dojenjem.

 

Ali… Jedno je teorija, a drugo praksa.. Ali je i te kako bitna. 

 

Na stranu sve ono da samo od sebe dodje, ok a šta ako ne dodje, mislim većini ne dodje samo od sebe i to ne znači da su loše majke, nego su jednostavno nesnadjene. I ja sam bila pogubljena u svemu, pa i dojenju…

Dojenje u porodilištu

Početak dojenja… Sve počinje razume se u porodilištu. I upravo zbog mogućnosti da beba bude non stop sa mnom izabrala sam Front da se tamo porodim. 

 

Donose Laru i kažu dajte joj da sisa. 

 

A? Kako molim? 

 

Ja sam pritom još slaba od silnih infuzija i konfuzija i vrteški u glavi, jedva sam ih namolila da je donesu i osta sama sa njom u rukama.

 

Jeste bilo nas 8 žena u sobi, ali ja sam se osećala sama i prepuštena samoj sebi. Sebi i bebi. Da se razumemo sve je ovo bilo januara 2018. sada je daleko bolja situacija što se podrške dojenju tiče.

 

Ja znam u teoriji sve, ali aj ga sad ti primeni. Niko tamo niti da pokaže, niti da pita jel znaš, ne znaš itd… Sreća pa Lara nije bila od onih uspavanih beba, pa mi je tu u startu olakšala.

 

Uzimam je, stavljam je da sisa, kad ono… Prekid filma. Boooool, nesnosan. I ju, šta je ovo dan ti poljubim.

Ništa istrpim ja.. Svaki naredni put prvo zagruzem spavaćicu (kod kuće sam peškir) pa joj dam da siki.

U porodilištu te niko ne upozori na to, ne upozore ni na to da lošim hvatom mogu da nastanu ragade. Ništa, samo eventualno provere da li majka ima mleka i to je sve bilo.

Ja tada nisam znala da ne sme da boli. Da je bol posledica lošeg hvata. Mislim ja nisam ni znala da ona treba da obuhvati pola areole, tj što veći deo, ja sam joj samo bradavicu davala, neiskustvo u tom momentu. i ako sam se pre toga dobro edukovala. 

Ne ide edukacija bez prakse.

 Ali bitno da savetuju silikonske bradavice, zašto niko ne zna, ali eto kažu ako beba ne može lepo da uhvati uzmite silikonske bradavice. A kako beba treba pravilno da uhvati, daj pokaži. Jok, lakše je detetu roknuti dohranu, a ti se mama posle slikaj.

Ja sam čak imala i okršaj sa jednom sestrom, koja mi je uzela Laru dala joj dohranu i to sve na moje oči, uz komentar, mama sada se naspavajte lepo. A? Šta reče? A šta tek uradi? Ja hoću da dojim, neću dohranu, i opet hoću da dojim neću da spavam! Više mi niko nije prišao sa dohranom.

Nadošlo mi je mleko haos jedan. Grudi kao kamen, ma kao silikone jaku četvorku da sam imala. A realno imam -1. 😀 

Imala sam osećaj da ću da puknem, niko mi nije rekao da se izdojim samo da olakšam malo. Opet sam imala sreću da nisam upalu dobila tamo kod njih jer bi mi prekinuli dojenje garantovano, u ono vreme…

Ali kao što rekoh to se posle drastično promenilo.

Dojenje kod kuće

Elem, bolelo je dobre 2 nedelje kada Lara krene da siki, ali ja nisam odustajala. Sreća opet moja nije mi napravila ragade.


Ali… Mleko nadolazi li nadolazi, ona toliko ne može da posisa šanse nema, a ja mleka za izvoz (baj d vej i sada je tako ). 

 

E tu je nastao prvi peoblem kada sam već bila kod kuće. Bolovi nesnosni, temperatura 40. U hitnoj Nemanji rekli da odmah prekinem dojenje, a zašto, pa eto imam temperaturu… 

 

i da nisam pročitala sve one savete ja možda i bih, ali pošto jesam nisam odustala ni posustala. Nego sam iznova i iznova čitala i primenjivala šta tamo pišu savetnice.

 

 Masirala, izmlazala, stavljala Laru što više na tu stranu i za 2 dana kao ništa da bilo nije. Ja sam pre podoja stavljala njen termofor za stomačić što smo joj kupili, da zagrejem to mesto radi lakšeg otpuštanja mleka.

 

Moram priznati da sam najviše ja koristila taj termofor jer nam deca nisu imala problema sa grčevima, dobro Luna malo, ali u nekom drugom postu o tome, dok ja jesam sa upalama imala.

 

Posle se još jednom dogodio zastoj, ali isto sam ga rešila solo kod kuće bez NEstručnog medicinskog osoblja koje bi mi reklo da prekinem dojenje i uvedem dohranu. 

 

E šipak. Ovde je takodje bilo neiskustva, pa prva mi je beba, ali nije bilo odustajanja nikako.


Lara je sikila 5-7 minuta maksimalno po podoju, to me je jako brinulo jer se svuda savetovalo minimum 15 minuta i više..  Gde sam joj ja u silu gurala, a ona nije htela, samo okrene glavu ili zaspi. 

 

Ali za tih 5-7 minuta ona se najede i okrene glavu i ćao, ni da zine. I napredovala 1800gr za mesec dana, isključivo dojena. 

 

A da ne pričam da je imala faze deranja, gde su mi govorili da nemam mleka i da joj dam dohranu, bez obzira što tada nisam znala za skok u razvoju, nisam posustala.

 

Tad kada sam izdržala sve pritiske kao neiskusna, sve ću. Ja sam verovala sebi. Verovala sam da ne plače od gladi, jer znam da mleka imam, nego jednostavno beba je, ili plače ili spava ili kaki ili siki…

 

 Rekla sam sebi do prve kontrole samo sisa, pa ako slabo napreduje dobiće dohranu.

 

 Kao neiskusna dojilja dobro sam postupila, slušala sam samo sebe i svoj instimkt. Jer gde ima volje ima i načina.


Larisa je sama prestala da siki kada sam ostala trudna sa Lavom i tada su svi govorili, bata je čim ona neće da siki. .

Grudnjak za dojenje

OBAVEZNA STAVKA! Ja sam ga nasledila od komšinice, i evo služi svrsi i za trećeg sisavca
Prvi put ga nisam ponela sa sobom u porodilište i gadno sam se zeznula. Jer je on toliko udoban i mekan i nije dzaba prozvan grudnjakom za dojenje. 

 

Kada su grudi prepunjene nema se osećaj tereta, i toliko je prijatan da nema dalje.

Evo i sada ga imam na sebi, ja spavam u njemu.

Ishrana

Iskreno nisam pazila šta jedem, sve sam jela i grašak i kupus i pasulj i nije imala ni G od grčeva. Nisam pila nikakve čajeve, sokove od jabuke, piskavca itd…a imala mleka za izvoz.

 

Tako da jedino što je ispravno je što više bekara siki to se više mleka stvara i nikako, ali nikako uobročavati bebu, mislim vam svake pameti. 

 

Ne traži ona da siki samo kada je „gladna“, a uostalom ne može biti gladna striktno na 2-3 sata, pa ni mi nismo u isto vreme gladni. 

 

Nekada je možda i žedna, MM sadrži 80% vode, zato je i brzo varljivo, za nekih 60 do 90 minuta. Ovo je ta edukacija koju sam ja savladla veoma dobro pre porodjaja. 

 

Mislite o tome pre nego što posegnete za dohranom, ili nekoj mami kažete da nema mleka ili je slabo pošto beba četo siki.

P/S Ni jedno mleko nije slabo i svaka majka ima dovoljno mleka, ono ne može odjednom da stane, nije to slavina. 

 

MM se stvara iz krvi i ne taloži se u dojkama kao da su kanisteri nego prolazi kao kroz protočni bojler (to sve sam naučila od @mamaizmagareceklupe i hvala joj do nebesa, nju vam od srca preporučujem, kako na zoutube, tako i na instagramu imate pregršt videa, ja ih i sada gledam i ako imam staža u dojenju, zaboravi se, a i čisto da se osiguram da radim sve kako treba).

 

I da, dojila sam uvek i svuda kada je ona to zahtevala, tako i sa Lavom, a sa Lunom tek.

O dojenju sa ova druga dva sisavca u nekom od narednih postova i razlikuju se skroz, kao da nisu od istog oca i iste matere 😀

 

Do sledećeg čitanja….

 

Klikom na neko od dugmića možete saznati kako je izgkedalo dojenje sa drugim i trećim detetom, kao i šta sve dolazi sa dojenjem, koji izazovi.