Dojenje trećeg deteta

Treća beba i treće dojenje

Pošto već imam pozamašan staž iza sebe, dojenje treće bebe je jednako veliki izazov kao i predhodna dva. Jer svako dete je priča za sebe.

Kako su se razlikovale sve tri trudnoće, pa i sva tri porodjaja, za očekivati je da se razlikuju i sva tri dojenja. Ovaj post je morao malo da pričeka, jer jelte morala sam da vidim kako će to ići sa Mesecom.
Ona je poseba po svim pitanjima, pa tako i po dojenju.

Dojenje kao dojenje super je počelo, prihvatila je lepo još u porodilištu. Jedina muka koju sam imala jeste da je donesu situ sa sunčanja pa jedva nešto malo povuče.

Pa sam molila sestre da joj ne daju tamo dohranu nego da je donesu. Ali ona jelte kao i svaka beba nije gladna striktno na 3 sata, pa moraju da je dohranjuju jer se ona dere kao magare.

Jedino jedna sestra mi ju je donosila mimo tih 3 sata, čim krene da se dere ona mi je donese. I hvala joj na tome do beskonačnosti. Sva tri puta kada sam se poradjala bila mi je ona. Što znači da je sestra sa iskustvom i zna koliko je bitno dojenje u prvim danima.

Što se tiče podrške dojenju i dojiljama, ona je daleko bolja nego predhodna dva puta. Sestre za laktaciju su uvek na raspolaganju. I što se toga tiče sve je bilo za odličan 5.

E kada smo došli kući, sve je to manje više bilo kao sa Larom i Lavom, samo je ova mala volela to polako i na tenane. Po pola sata coki li coki. Bilo mi je čudno moram priznati, Lara je to obavljala za 5-7 minuta, Lav za 15 plafon, a ova ima vremena za sve.

Svega par dana kod kuće

Grčevi

Ne lezi vraže, pojaviše se grčevi.

 

Jaoj ljudi dragi, ja se evo divim svakoj mami koja je prošla kroz to ili prolazi. To je ravno paklu ja mislim.

 

 Evo i sada mi se se srce cepa kada se setim nje i tog užasnog tužnog plača i jecaja, gde ja ne mogu da joj pomognem. To su najgori momenti. Bilo je momenata kada je nosam i plačem zajedno sa njom, plačem od nemoći da joj pomognem.

 

Do tada sam samo slušala o grčevima i kako se majke bore. Imala sam veeeeliku sreću jer ih Lara i Lav nisu imali.

 

Tu pomoći nema kada krenu, nikakve kapi, nikakve tabletice, grejači itd… Mislim koristili smo mi sve to, ali to NE POMAŽE. Ublaži možda malo, ali kratkog je daha.

 

Sreća trajali su možda 2 nedelje, ali samo zato što sam ja skontala da njoj K1 stvara grčeve i uz konsultaciju sa pedijatrom i patronažnom sestrom prešli smo samo na D3 i grčevi prestali.

 

Dakle ako primetite da beba ima grčeve, ukinite na par dana K1D3 i ako nestau, dajte opet i ako se opet pojave to je od toga.

 

Ja sam Luni 3 puta prekidala i bila sam ubedjena 1:1 da je od ampulica D3K1.

 

A ja, ja sam jela sve. Ali u umerenim količinama. I pasulj i kupus i sve što kao „brane“ jer jelte „izaziva grčeve“.

 

Dakle kada smo izbavcili K1 izbacili smo i grčeve, a ja nastavila sve normalno da jedem kao i do tada.

 

Ne dajte da vas ubede da izbacite iz jelonika ono što ste do tada normalno jeli. Grčevi nisu do vas i vaše hrane.

 

I taj prvi mesec ona dobije 1300gr što je odlično. Znači sve smo radili kako treba.

Glava je boli od mene i fotkanja dok siki

Prehlada i izostanak stolice

E posle se prehladila i počela da kaki na svakih 5 dana, što nije bilo dobro za tako malu bebu.

Gledajući videe Mame iz magareće klupe (@mamaizmagareceklupe) skontala sam da nije nešto dobro. I taj mesec je napredovala svega 700gr. Mnogi će reći da nije malo, ali meni je bilo.

 I ako su pelene posle postale uredne ja sam se uspaničila, gde mi je doktorka zakazala ponovno merenje za 2 nedelje jer nije mogla da me ubedi da 2 kg (ukupno) za 2 meseca nisu malo.


Elem na sve to kreću komentari i ubedjenja da mi je mleko slabo, da ga nemam dovoljno, da je to treća beba i normalno je da nije jako mleko (sve je ovo glupost ja da vam kažem). I naravno diskretno nagovaranje da uzmem dohranu i dam joj, jer eto puno plače.

 Aha, evo sad ću samo što nisam. Beba je aman zaman mora da plače nekada.

A na moje pitanje kako noću spava tako lepo ako mi mleko nije dobro. Čitaj sada ovu glupost od izjave – „PREGLADNI PA SE USPAVA“. Ahahahahahahha ne mogu a da se ne nasmejem. Smej se i ti što čitaš slobodno.

                                
Da sam prvorotka i da ne pratim tolike savetnice za dojenje, ja bih možda u ovo i poverovala i posegnula za dohranom i napravila glupost.

Jer svaka kap dohrane je kap manje maminog mleka. Sve ovo pišem zbog nekih budućih mama ili mama koje je okolina poljuljala.

 Isto tako pedijatri, patronažna, svekrva i cela okolina mi savetuju da joj dajem vodu, jer vrućine su, a ne znaju ili bolje rečeno neće da znaju da je 80% mm voda. Ne znaju pa eto svašta kažu. Samo klimnem glavom i NE DAM VODU.

 Jer ako dam da sisa, a nije prošlo famoznih minimum 2 sata, ne valja mleko, kako je opet gladna, kao da ne može da bude žedna. I nikako objasniti ženturačama da se ne sisa samo kada je beba gladna, ali ni ne trudim se, radim onako kako osećam da treba i kad je Luni potreba za istim.

Pa neka trabunjaju i pričaju da mi je mleko loše i da ga nemam.


Nego za 2 nedelje ona je dobila 300gr, što je ok, ali na je više išla u dužinu.


Za ovih 9 meseca bio je samo jedan mastitis, izborile smo se lavovski sa njim, nije bilo strašno. I imale smo „problemčić“ gde se ona bunila dok siku, malo siki, malo plače, ali ne svaki podoj, nego po neki, e onda ja radim kompresije jer joj mleko ne curi dovoljno brzo kako bi ona htela.


Opet hvala videima @mamaizmagareceklupe koju od srca preporučujem

Veliki je pelenoljubac kao seka i bata

Skok u razvoju

Skokove u razvoju sam osetila, dva do sada i ovaj koji je trenutni. Jedan je bukvalno odbijala da sisa i spavala po ceo dan i celu noć.

 

Pa sam se izmlazala i dok spava davala joj na flašicu pošto sisu nije htla ni pod tačkom razno. Ali prošlo je za 3-4 dana.

 

Posle sledeći skok se nije skidala sa mene 3 dana i 3 noći bukvalno. Sisala je konstantno, što noću što danju.

 

Sada je nastupio treći skok ja bih rekla, neće da spava preko dana. Ali zato uveče oko 19h zaspi i ne budi se do jutra. Misli ne prespava celu noć u komadu, nego se ne budi da bude budna.

 

Zaplače se da je uzmem kod sebe u krevet, ili joj ispadne duda, retko kada uzme da sisa, ja joj ponudim svako budjenje, ali ona neće okreće glavu.

 

Njoj sam ja samo izvor hrane i vode. Da me koristi kao cuclu dok se uspavljuje ne, čak se i iznervira ako joj se prispava dok siki, a curi joj mleko. Nije sisoljubac mimo da zadovolji glad i žedj.

 

Retko kada joj služi sisa za utehu. Uglavnom je to nosanje i cmakanje.

 

 

Luna je sisala uvek i svuda, kada god je htela, čak i kada sam je nosala u marami (spas veliki)

Uvodjenje čvrste hrane

6 meseci je isključivo dojena beba, kao Lara i Lav.

 

A isključivo dojena beba je ona beba koja ne dobija ništa sem maming mleka, ni vodu ni čajeve ni ništa, ništa. Koja sam zla mama, a?

 

Napredovala ej lepo ma mom mleku i nisam želela da kreće sa čvrstom hranom od 4.meseca kako sada preporučuju.

 

Kako smo počeli sa uvodjenjem čvrste hrane nije se bunila. Lepo je sve prihvatala, kako je prihvatala čvrstu hranu tako je smanjivala podoje, tako da ja muke sa tim imala nisam.

 

Kao ni predhodna dva puta, sve je išlo polako i spontano.

 

Sada sa 9 meseci, preko dana siki mozda 2-3 puta i to kada ona poželi, uglavnom je to pred spavanjac.
Što se mene tiče ovo  super ide i neka tako ostane. A kada budem imala neku nedoumicu, jer bez obzira što je treća beba razlikuje se od prethodne dve, ja ću  kod @mamaizmagareceklupe , što od srca preporučujem svim mamama i budućim mamama.

 

A dao Bog sve je više i više savetnica za dojenje pa se samim tim podiže značaj dojenja.

 

Mame potražite savet od nekog ko je kompetentan za dojenje(ne od doktora, pedijatara, patronažnih sestara, jer na žalost oni nemaju znanje kao neko ko je obučen isključivo za dojenje) , ako posumnjate u sebe i svoje sposobnosti i pre nego što posegnete za dohranom.

 

Toliko od mene.. Do sledećeg čitanja…

 

Klikom na neko od dugmića možete saznati kako je izgledalo dojenje sa prvim i drugim detetom, kao i šta sve dolazi sa dojenjem, koje vrste izazova…

 

This Post Has 2 Comments

Оставите одговор