Dojenje- šta sve dolazi sa njim?

I ja sam neko ko je pre prve trudnoće mislio da je dojenje prirodan proces i da to dodje samo na svoje. Jer sve što je prirodno to je i spontano. Zaboga miloga šta tu ima da se uči i da se podučava? Staviš bebi sisu u usta, ona sisa, ti mirna i brižna majka. Mleko nadolazi i tako u krug.

E onda sam ostala trudna i počela da čačkam i čitam sve i svašta. Pročitala sam sve i svašta i lepo i ružno.

Negde oko trećeg trimestra mi je sestra rekla za postojanje savetnica za dojenje i jedne grupe na fb ( Rodina SOS grupa za dojenje) i da bacim pogled tamo na postove.

Naravno ja ne budem lenja, jer i šta radim u trudnoći nego odmaram najviše.

A sve ovde što pišem, pišem iz ličnog iskustva.  Onako kako sam ja to radila, što ne znači da je to ispravno, ali možda nekome pomogne.

Savetnice za dojenje

Preuzeto sa Pinteresta

Ja kada sam 2017. ostala trudna prvi put, sve mi je bilo novo  i nepoznato. Što je u neku ruku normano i logično.

Nisam imala dodira ni sa čim vezano za trudnoću, dešavanja u njoj, kao ni onim što posle dolazi.

Ali kao što već rekoh imala sam sestru moju ličnu savetnicu, kojoj sam zahvalna toliko da rečima ne mogu da opišem.

Ušla sam u Rodinu grupu na fb i čitala svako pitanje i svaki odgovor koji su savetnice tamo napisale.

Tada sam se prvi put susrela sa savetnicama za dojenje i onim šta one rade.

Žene drage, pa niste ni svesne koliko su to blažena bića i hvala dragom Bogu što sam ih otkrila na vreme.

Čitajući tamo sve donekle sam bila i pripremljena na ono što me očekuje. I moram priznati da ono što sam ja mislila da je dojenje i ono što je dojenje zaista je velika razlika.

Posle vremenom sam otkrila još neke savetnice kao što je Mama iz magareće klupe, Ivana i Jovana, Biti.majka, Sa.dulom.na.ti  itd.. Danas ih ima toliko i dostupne su svima i hvala univerzumu što je tako.

I ja sam svojevremeno razmiišljala o tome da idem na obuku, jer mi je bilo zaista žao žena sa kojima sam se susretala.  Nisu imale ni najosnovnije znanje o dojenju, niti su se susretale sa savetnicama za dojenje. A ono što sam im ja pričala i prepričavala je bilo onako laički, iz mog iskustva.

Ali kada sam malo bolje razmislila, ja ipak želim da se vratim medju školske klupe. A smatram da za savetnicu trebaš da se daš maksimalno, da bi to bilo ono pravo. Dok ja sam svoj maksimum ipak želela da usmerim u učionicu.

Tako da sam ženama od sveg srca preporučivala sve što je meni pomagalo.

Videe i pisane forme kod ovih savetnica imate. Mani su pomagali kada bi zapelo negde, a umelo je i te kako da zapne. I sada sa trećim je jednom zapelo. Pa sam tražila i gledala jer moji problemi nisu iziskivali savetovanje 1 na 1 što bi se reklo, ali da jeste, ne bih ni jednog momenta razmišljala potražila bih pomoć od savetnice za dojenje.

Ne od medicinskog osoblja, nego od savetnice za dojenje. Jer medicinsko osoblje, bilo ko da je, medicinska sestra, brat, doktor, uglavnom pogrešno „savetuju“.

Meni su sa prvom bebom kada je došlo do začepljeja kanala i temperature rekli podhitno prekid dojenja. A bebu na dohranu naravno. Na moje pitanje zašto, rečeno mi je da sa temperaturom ne smem da dojim.

Sreća moja pa sam pre toga odgledala par videa i pročitala par saveta koji govore o svemu. Ali ne i o prekidu dojenja.

I ja sam postupila po tome što sam odgledala i pročitala i za 2 dana se sve vratilo u normalu.

Ali sam i verovala sebi, svom telu i svojoj bebi. Znala sam da će Lara to razbiti najbolje moguće bez sile i prisile. Da se mleko neće „pokvariti“ u toj dojci, što sam isto čula, evo i sada se krstim. Pa čemo nastaviti dojenje najnormalnije posle.

A sve nedoumice, pa i one najbanalnije one ršavaju. One udju u samu srž problema, isčačkaju do sitnih crevaca i onda adekvatno upute na rešavanje „problema“.

Naravno nisu one monstrumi koje po svaku cenu insistiraju na dojenju, da beba gladuje ili ne znam ti ni ja šta. Samo da se ne da dohrana. Ali prvo i osnovno pokušavaju na sve moguće načine da pomognu mami da to bude isključivo dojenje.

Preuzeto sa Pinteresta

Dojenje na zahtev ili uobročavanje?

Kao prvo i osnovno i ja sam mislila da se bebe doje na 2-3 sata. To mi je najveća greška bila. Sreća pa je moja Lara i sisala na 2 sata, nekad malo ranije, nekad malo kasnije, ali uglavnom je to bilo na 2 sata.

Sa njom sam vodila dnevnik sisanja, upisivala sam svaki put kada je sisala i koliko dugo.

Ona je dakle sisala na 2 sata i od 5 do 7 minuta maksimalno, samo jednu dojku.

Da li treba da pišem čega sam se sve naslušala od okoline i od medicinskog osoblja.

Prvo su mi govorili da MORA, ali pazi MORA da sisa 15 minuta jednu dojku, 15 minuta drugu. Ja se pitam zašto mora i kako da mora kada neće.

Moraju dojke ravnomerno da se prazne jer nadolazi NOVO mleko. A? Gde dolazi i gde nadolazi i gde ostaje?

Opet ja prvorotka sa većim znanjem od njih. Edukacija je majka Mara.

Mleko ne nadolazi i ne zadržava se u dojkama. U prvim nedeljama samo telo proizvodi više mleka jer ne zna koliko je bebi potrebno. Ali to kada se ustali i uspostavi ponudai potražnja, mleko se stvara u tačno onolikoj količini koliko je bebi dovoljno. Pa  ne dolazi do zastoja ili ne daj Bože mastitisa.

Druga beba mi je sisala po pola sata. Nekada malo jednu, pa malo drugu. Mada uglavnom je išlo jedna dojka po podoju. Što sam od savetnica čula da je sasvim ok.

Sisao je na zahtev, sa njim nisam vodila dnevnk jer sam znala da nema reda. Sisa kad hoće i koliko hoće i gde god on hoće.

Nisam se ustručavala da ga dojim na javnom mestu, samo prebacim pelenu preko ramena i njegove glavice i to je to. I pravo da vam kažem sa osmehom su pozdravljali to.

Nije bilo neprijano ni meni ni njima koji prolaze ili su tu u okolini. A beba je bila zadovoljna, što je najbitnije.

Evo sada treća beba tek nema „reda“,  sisa kad hoće, gde hoće i koliko hoće. Za nju su mi tek rekli da je UOBROČIM na 3 sata da bih ja mogla negde da odem.

Aloooo, juhuuuu gde da idem? I zašto da idem?

Ako treba negde da odem, a ne mogu nju da povedem ja se izmuzem, što sam radila i sa prethodnih dvoje.

Laru sam svega par puta ostavla da odem kod dr ili kod zubara.

Lava sam najviše osavljala jer sam polagala vozački. Ostavim i mleka u zalihama, pa nisam brinula.

Lunu sam isto najmanje ostavljala. Ali sam se izmlazala kada je imala skok u razvoju, pa nije htela da sisa samo je spavala. Pa se ja izmuzem i dam joj na flašicu u snu da popije jer nije htela sisu.

I sa njom sam osetila te famozne skokove u svakom naletu. Ali pisaću i o njima.

Tko da ono što htedoh reći i što je poenta jeste DOJENJE NA ZAHTEV, BEBIN ZAHTEV. Jer kada traži da doji nije to samo jer je gladna i to ne znači da je mleko slabo. Svako mleko je tačno onakvo kakvo je potrebno toj bebi.

Preuzeto sa Pinteresta

Da li hrana i piće utiču na količinu i kvalitet mleka?

Ovo je tolika zabluda. Ali nekim mamama je jednostavno lakše da piju nešto i nemam ništa protiv. I sama sam sa drugom bebom pila čaj za dojilje, jest’ gadan da te Bog sačuva, ali meni je u glavi bilo lakše da mislim da će mi on pomoći.

A zašto sam posumnjala u sebe i svoje mleko jeste to što je on prvi mesec napredovao 1300gr, a drugi 700 gr.

Mislim sada iz ove perspektive to je sasvim u redu i sasvim normalno. Za dva meseca ukupno 2kg. Ali ja sam njega uporedjivala sa Larom, koja je prvi mesec napredovala 1800gr pa onda 1500gr pa 1kg itd..

Ali svaka beba je za sebe, ali meni u to momentu nije značilo ništa drugo nego da moram da povećam količinu mleka. Jer postpartum je gadan. Pogotovo jer se vrlo lako poljuljamo sa samopouzdanjem i verom u sebe.

Kao što rekoh, ja sam posumnjala u sebe, pogotovo jer je on sisao po pola sata.  Lara 5-7 minuta, ona napredovala duplo više od njega, a on em više sisa em amnje „napreduje“.

Ali ono što sam ja zanemarila u tom momentu jeste da je on otišao u dužinu 8cm za mesec dana. Lara nije išla u dužinu mnogo, a i to je napredovanje. Nego mi samo kilažu gledamo.

Tako da sam ja pila neki odvratni čaj za dojilje, koji u suštini ništa nije promenio. Ali eto meni bilo lakše.

Sa Larom nisam jela ništa što „nadima“ da ne bi imala grčeve, i ona ih nije imala. Sa Lavom sam jela sve normalno i nije imao grčeve. Luna je imala strahovite grčeve. Ne od moje hrane nego od vitamina k1 i čim smo ga izbacili prestali su i grčevi.

Dakle hrana ne utiče ni na povećanje mleka, ni na kvalitet mleka.

Jao ali savet koji sam dobila je da jedem što više slanine da bi mi mleko bilo masnije. Smejte se slobodno i ja sam se smejala, a  evo i sada se smejem dok ovo kucam.

Svašta ljudi pričaju i zaključuju, samostalno onako.

Evo samo recimo primer, one žene u Afričkim plemenima. Mislite da one jedu slaninu, piju čaj za dojilje, piskavac, jabuku itd.. Šta sam sve čula, a imaju dovoljno mleka za svoju decu. One čak i ne jedu redovno pa imaju mleka.

Mleko se stvara iz majčine krvi. Ne iz hrane koju majka pojede i ne iz tečnosti koju majka popije, nego iz njene krvi.

I zato kada majka dobije neku terapiju da pije, savetuje se da neko vreme ne doji. Ako uz lek nije moguće dojenje,  svaki se lek apsorbuje u krvotok, samo neki više, neki manje. Neki ne smeta bebi, neki smeta.

Što je i sa hranom slučaj. Ono što se pojede, pasulj recimo koji najviše savetuju da se ne jede dok se doji. Ne uleti on bebi direktno u usta kroz dojku. Nego se vrlo mala količina apsorbuje u krvotok i tako beba dobije ono što mama pojede.

Ako se pije kafa i doji beba, ne pije beba kafu kroz maminu dojku, ako me razumete.

Preuzeto sa Pinteresta

Izmlazanje

Ono što su meni sa prvom bebom govorili jeste da se posle podoja izmuzem do kraja ili da pre podoja izmuzem mleko pa da vidim koliko imam i koliko beba pojede.

Ja sam to uradila u periodu kada sam posumnjala u sebe. Ali treba jedna stvar da bude jasna. Niti jedna pumnpuca na ovome svetu niti ijedna ruka ne može da izuze onoliko koliko beba može da posisa.

Kao prvo ne popije beba svaki podoj istu količinu mleka, nije saki put isto gladna, pa i nbeba a dohrani nekada popije se što joj se spremi, nekada ostavi pola.

Tako je i sa malim sisavcima. Ne sisa se njima samo radi gladi.

No dobro. Da sam se izmlazala posle svakog podoja kao što su mi reklo napravila bih karambol. Jer bi moje telo mislilo da treba više mleka  toliko bi proizvodilo.

Ono gde izmlazanje može da pomogne jeste kada beba neće sama da vuče „u prazno“ pa da podpomognete većem stvaranju mleka.

Jer što je beba više na dojkama to je više mleka. I ne dajte se ubediti u suprotno.

E i za to postoje savetnice za dojenje, da do detalja objasne sve.

Preuzeto sa Pinteresta

Podrška

Ono što je stvarno neophodno jeste podrška. Kako od ukućana, tako i od okoline, a ako je nema tu onda potražite stručnu podršku, upravo od savetnica za dojenje.

Dojenje ume da bude težak i naporan period, kod mene to nije bio slučaj. Ali je bio slučaj gde su mi govorili da nemam mleka, da mi je mleko slabo, da beba plače jer je gladna itd..

Ali ja sam bila istrajna i svih troje su mi bili isključivo dojeni 6 meseci.

I tu sam se susrela sa svakakvim komentarima. Te što ne dam čaj, pa kako mogu da ne dajem vodu itd.. A malo njih zna da je mm 80%  voda. Tako da sem mleka nema potrebe za vodom, a kamoli sa zašećerenom vodom što sam isto dobila kao savet.

Nekada dojenje ume da traje satima, da mama bude iscrpljena. E tada je ključ u podršci. Da se mama prepusti samo bebi i dojenju. Da se rastereti, a ne da oseća dodatan pritisak.  Ponajmanje da dobija komentare da joj je mleko loše ili da joj ne valja.

Meni su rekli sa trećom bebom pošto je puno plakala, da mi je mleko oslabilo jer je treća beba. Da mi nije mleko isto kao sa prvom bebom.

Opet kažem sreća moja pa pratim dosta savetnica i znala sam da to nije razlog njenog plakanja. Nego jednostavno beba je mora nekada i da plače. I plač je njen jedini vid komunikacije.

Najbitnije je da budete načisto sa sobom. Da budete odlučne u tome da istrajete u dojenju i da potražite adekvatnu podršku ukoliko je nemate od najbližih ili u svojoj okolini.

Ja sam pokušavala da budem podrška nekim ženama iz bliže ili dalje okoline jer znam dkoliko je meni značilo. Neke su odustajale od dojenja, a neke su se izborile da to uspe. Sve je do vas i vaše želje, pa posle svi ostali faktori.

Mogla bih na ovu emu danima da pričam i pišem. Ali mislim da je za sada dosta.. Biće još postova na temu dojenja sigurna sam. Jer i ako nisam savetnica, ja sam neko ko podržava dojenje. Neko ko od srca preporučuje nešto za šta sam sigurna da može da pomogne.

Do sledećeg čitanja…

This Post Has 2 Comments

Оставите одговор