Plodova voda -AFI (višak)

Ja sam u sve tri trudnoće imala „problem“ sa VIŠKOM plodove vode.

 

U prvoj to nisam ni znala do 9. meseca, kada su mi taj višak ustanovili u Frontu na UZ pregledima. Tačnije na prvom UZ u 9.mesecu mi je dr tražila nalaz OGTT testa koji se radi od 24- 28 nedelje trudnoće, a ja ga radila prvi put u 38. jer nisam ni znala za to. A plodova voda je bila na gornjj granici.

 

U drugoj trudnoći ga nisam radila, kada je dr na redovnim kontrolama ustanovio da je ima viška plodove vode počeli smo sa higijensko-dijetetskim režimom ishrane.

 

Tačnije izbacila sam belo brašno skroz, skrob i šećer. Što znači samo jedna jabuka dnevno i to zelena. A druga trudnoća je bila u leto, lubenica i jagoda koliko voliš, a one su mi štetile, tako da sam morala da ih izbegavam, teško je bilo moram priznati, pomalo sam krišom jela.

 

Ali našla sam recept za integralne kolačiće koje sam pravila i tako sam gasila želju za slatkim. Recept ću na kraju teksta ispisati.

 

Mesila sam i hleb sa raženim, heljdinim i integralim brašnom i dodavala susam, lan, čija seme, suncokret, seme bundeve… svašta nešto. Sreća moja pa volim te integralne zavrzlame, Recept ću isto dole ostaviti. A mesila sam ga iz razloga što svi kupovni u sebi sadrže i belo brašno, a ja sam htela maksimalno da se pridržavam svega.

 

To je jedan od mojih „probema“ što sve mora da bude do maksimuma ispoštovano.

 

Dok u trećoj trudnoći dr je tražio da uradim OGTT test jer se plodova voda i pored higijensko- dijetetskog režima ishrane nije smanjivala. Pa da bude siguran da nije trudnički šećer.

 

E sad kako izgleda to testiranje. Jedno je bilo ok, drugo ni malo prijatno…

 

U Frontu sam radila prvi put. Izvadili su mi krv kada sam došla, i dali mi da popije 75ml glukoze. Sestra mi je tamo razmutila u čaši bukvalno jedan gutljaj. Popila sam to, rekli su mi da može da mi pozli i da ako povratim moram sutradan da ponovim opet. E ne dam napolje ja da pijem ono 2 puta neću.

 

Sedela sam u hodniku i vadili su mi krv još dva puta. Jednom posle 30 minuta i 60 minutra. Nisam smela ni da jedem ni da pijem ništa za to vreme, a ni pre toga.

Jednoj trudnici je pozlilo sećam se, samo se onesvestila.

 

E sad u trećoj trudnoći sam pila 75ml glukoze u 300ml vode. E to je bilo mučno baš baš. Mora da se popije brzinski, a jako, jako je slatko. tri puta mi se vraćalo, ali nisam dala, znala sam da ako povratim mora opet da pijem. Preznojavala sam se i pila.

Isto sam vadila krv čim sam stigla, pa posle 30 minuta i 60 minuta.

 

Trebala sam da sedim u hodniku, ali pošto je bilo vreme korone pustili su me da idem pa da se vratim na merenja.

 

Ni jedan od tri puta nije bilo trudničkog dijabetesa. Prvi put bi me hospitalizovali da nisu bili praznici jer je AFI u 9.mesecu bila 220. A treba da se smanjuje.

 

U trećoj je isto bilo povuci potegni, dr je rekao da ću završiti u bolnici ako plodova voda ne krene da se smanjuje, pa da ispitaju šta se dešava. Medjutim ja sam bila uporna kao mazga i izbacila sam sve što se moglo izbaciti. Spremala sam sve normalo samo sam koristila integralno brašno i integralni pirinač.

 

Mojim ukućanima to nije smetalo, iskrena da budem nisu ni znali. A pite i gibanice sam spremala od heljdinih kora. I dan danas ih koristimo, preukusne su.

 

Tako da sam se i treći put provukla bez hospitalizacije, jer se plodova voda na vreme smanjila.

 

Jedino u drugoj trudnoći, kada se plodova voda korigovala, Lav je počeo da dobija na kilaži, što opet nije dobro jer beba može da bude rodjena sa šećerom ako naglo dobija na kilaži.

 

On je rodjen u 37.nedelji sa 3500gr, da smo dogurali do termina imao bi 5kg garantovano.

 

Ali o toj trudnoći i tom porodjaju u nekom od sledećih postova.

 

Ovaj je bio posvećen gospodji plodovoj vodi, koja ume da namuči i te kako. NE valja kada je u manjku, ne valja kada je u višku, mada može i jedno i drugo da se koriguje.

 

Ja sam se zbog tog viška plodove vode i unosa šećera i ugljenih hidrata u prvoj trudnoći ugojila 18kg, u drugoj samo 8kg, a u trećoj 10kg, jer je u drugoj i trećoj dr na vreme

 uočio i skrenuo mi pažnju na ishranu, obzitrom da je šećer bio u normali.

 

Samo je bitno na vreme uočiti i posle voditi računa o ishrani, ukoliko je povišena, sa manjkom nemam iskustva, ali verujem da se i to da korigovati.

 

Ukoliko se neka trudnica ili mama susrela sa manjkom plodove vode može u komentaru da napiše kako je to regulisala. A i ove sa viškom mogu takodje da podele svoje iskusvio.

 

A sad sledi recept za hleb i kolačiće koji sam obećala.

 

 

 

 

 

Hleb

Sastojci:

200gr pšeničnog integralnog brašna

200gr crnog brašna

100gr heljdinog brašna ( možete dodavati i oduzimati kako vam je volja, ali bitno je da ga bude u ybiru 500gr)

2 kašike mlevenog lanenog semena

1 i po kafena kašičica soli

2 supene kašike meda

480ml mlake vode

suncokret, laneno seme, čija seme, bundevino seme i susam po šaku ubacim u testo

a posle i odgore poslem kada ga stavim u tepsiju.

 

Sve to zajedno izmešati i dobije se glatka smesa, izlije u pleh za pečenje, ostav se jedno 30-40 minuta i peče na  180° (moja je rerna malo jača pa ja stavim na  180° a kome je normalna ili slabija može na 200°).

 

Može da stoji nedelju dana a da mu ništa ne fali. Meni je preukusan, ja ga pravim i sada po nekad

Keksići

Sastojci:

100gr hejdinog brašna

70gr obenih pahuljica ( ja sam stavljala musli sa mrvicama čokolade ili lešnika)

100ml maslinovog ulja

3 kašike meda 1 prašak a pecivo

1/2 kafena kašičica soli

1 kafena kašičica cimeta

1 kafena kašičica lana

1 kafena kašičica susama

60ml mleka

 

Sve se pomeša, ja sam ih pekla tako što sam ih stavljala u papirnate modlice za mafine, a može i na pek papir da se stavi otprilike po jedna supena kašika, brzo se peku jedno 15ak minuta na  180°.

 

Оставите одговор