Njegovo visočanstvo EPIDURAL

Moje iskustvo sa epiduralom  je veoma pozitivno, izuzev drugog porodjaja koji nema veze sa epiduralom, nego sa mojim tvrdoglavim sinom.

 

Iskrena da bude ja čim sam ostala trudna još prvog puta zala sam da hoću epidural. Imam visok prag bola, ali nisam želela da trpim bilo kakav bol. I kod zubara kada idem ja prvo tražim anesteziju pa da radi, šta god da je u pitanju.

 

Kao što rekoh imam visok prag bola, imala sam jako bolne menstruacije. E sada taj bol kod menstruacije gotovo je isti kao i kod kntrakcija.

 

A kako to znam jer sam imala epidural? Pa prvi put su kontrakcije krenule pa sam dobila epidural.

 

Elem prvi put nisam imala ni dr, ni babicu, ni sestru, ni spremačicu u porodilištu.

 

Sva tri puta sam se poradjala u porodilištu GAK Narodni Front, a rekla sam nikada tamo i nikada Beograd, zato nikad ne reci nikad.

 

Nikada nisam volela Bg i tu brzinu, i dan danas ne volim. Muka mi je samo kada prolazim kroz njega kada idem kod mojih. No dobro. Da se vratim na temu.

 

Front je veliko porodilište i tamo sve ide kao na traci. Jer jednostavno tako mora.

 

Kako sam prvi put bila nesnadjena i neupućena nisam imala nikoga. Do duše rekli su mi da nadjem vezu da je boljeza mene i da ću tako osigurati epidural.

 

2018. je to bilo oko 100 evra. Nisam  nikoga našla, rekli su mi da se oprostim od epidurala na porodjaju. O prvom porodjaju možete pročitati klikom dole.

Jako sam bila uplašena iskrena da budem. Kada sam stigla u salu sve žive sam pitala za epidural, svi su odmahivali rukama, u fazonu nemaš vezu nemaš ni epidural.

 

Ali… onaj od gore vidi sve, ulazi anesteziolog kod nas u boks i pita jel neko hoće epidural, da znate kako sam skočila sa onog stola. Sva srećna i ozarena. Javila sam se razume se. Ali pošto sam prvorotka rekla mi je da će to sporo da ide i da će doći posle, pomislila sam da nema ništa od toga, to je rekla samo da me otkači.

 

Ali nije. Zaista je divna bila. Kada su počele kontrakcije došla je da mi plicira. E samo što kada su me pitali jesu bolne jako, ja sam rekla ne, a one su išle do 100, a mene je bolelo malo jače nego kada dobijem.

 

Posle sam dobila blaženi epidural, najlsvetije nešto u svetu medicine. I nisam osetila ništa sem zatezanja stomaka. Posle je epidural popustio pa sam opet osetila kontrakcije, ali je ona došla da me obidje pa je videla da je popustio i dodala mi dozu.

 

Da napomenem, da sam svakog dr i svaku babicu koja je ušla kod mene molila da zovu anesteziologa da mi doda dozu, ali nisu. Dok sama nije došla da obidje ništa.

 

Žene pored mene koje su bile ni jedna nije želela epidural, sve su se po drugi ili treći put poradjale. A nisu htele epidural jer su bile neupućene. Ko zna šta su mislile da je to.

 

Gledajući njih mogla sam samo da predpostavm koliko boli, ali mi nije bilo jasno zašto trpe toliku bol kada mogu da uživaju dok čekaju da se dogodi najlepši momenat. Evo nisam pametna.

 

Pošto sam imala epiziotomiju i radili su mi reviziju na prvom prodjaju, zahvaljujući epiduralu ja ništa nisam osetila. Ni kada su me ušivali ni kada su radili reviziju. A kažu da to jako boli.

 

Drugi put sam na porodjaju imala svog dr (dr Ristić), koji mi je obezbedio epidural da ne razmišljam, bila sam mirna i znala sam da ću ga dobiti.

 

Lav me mi je iskidao grlić načisto i imala sam epiziotomiju opet, zahvaljujući epiduralu ništa nisam osetila, a ušivao me je dr baš dugo i temeljno. 3 pakovanja onog konca je potrošio.

 

Treći put sam takodje imala svog dr na porodjaju i obezbedjen epidural. Ovaj put anesteziolog je bila kao i prvog puta. Divna žena.

 

Trećeg puta sam imala najlepši porodjaj, zahvaljujuči epiduralu nisam osetila bol, osetila sam samo napone kada je trebalo da guram. Nisam ušivana ovog puta, baš top.

 

Apliciranje epidurala

E sada što se tiče samog epidurala. Prvo se sedne ledjima okrenuti ka anesteziologu, izbaci se kičma na napolje maksimalno, savijate se što više opreko stomaka. Malo je nezgodno, ali uspe se.

 

Za to vreme sestra vam stavlja braunilu, a ansteziolog meri i gleda šta i gde treba da bocne.

 

Prvo da malu naesteziju kao ona od zubara, da utrne t mesto gde će da ubode iglu.

 

Kada krene da aplicira sam epidural, treba da se miruje, ja se ni jednom nisam pomerila,samo su mi na drugom porodjaju dva puta aplicirali epidural jer je pogdila neki kapilar i bilo je krvi u cevčici.

 

Ali ne boli ništa pa mi nije bio problem. Kako oni kažu oseti se kao neki pritisak i kada ibode stavi cevčicu duž cele kičme, preko ramena i zalepi ( sa spoljne strane naravno), ovo sam naglasila jer je jedna mama mislima da to sve ide kroz kičmu unutra.

 

I kada se dozira oseti se kao da nešto hladno prolazi kroz kičmu.

 

Dakle ne ide igla kroz celu kičmu nego samo u dnu, i ne stoji nikakva igla u kičmi nego tanka cevčica.

 

Kada kažem tanka to i mislim, bukvalno tanjušna kao dlaka, dobro dve dlake.

 

Ja sam osetila noge, nisu mi se oduzele skroz ni jedan put.

 

E sad postoji uslov do kada može da se da epidural. Do koje otvorenosti. Kažu do 5, a ja sam dobila i kada sam bila 8.

 

Od dokumentacije za epidural je potrebno vreme krvarenja i vreme koagulacije koje anesteziolog pregleda pre samog aplikovanja.

Nus pojave od epidurala

Ja konkretno nisam imala neke posledice. Samo prvi put sam osetila blagu bol u ledjima u  predelu gde je apliciran, ajde ugrubo nekih mesec dana. Drugog i trećeg puta nisam imala nikakvih bolova.

 

Tako da mislim da je to sve individualno.

 

Ja se u epidural kunem svim svojim bićem. Hvala onome ko ga je izmislio. Zašto trpeti nesnosne bolove, ako može da se uživa u isčekivanju najlepšeg momenta.

 

Možda sam za neke njanjava, mozda sam ovakva ili onakva, svega sam se naslušala kada sam rekla da hoću epidural.

 

I da sam kukavica, i da se prenemažem, da sam žena da mogu sve da istrpim, mogu, ali NEĆU!

 

Da se razumemo i da je porodjaj skroz prirodan, bez indukovanja ili bilo čega ja bih opet htela epidural.

 

Ja se nisam porodila prirodno nego vaginalno, jer su mi sva tri porodjaja indukovana i imala sam epidural.

 

Sve je stvar izbora drage moje žene.

 

Ja pišem iz svog iskustva, ne volim bilo kakvu bol da trpim. Ja sam uživala u sva tri porodjaja, jeste da me je sinčina najviše namučio, ali o tome imate u tekstu Prijem u porodilište i porodjaj drugi put ( ovde).

Ja veče traume imam od žena koje su se poradjale pored mene, jer kada sam gledala kako se bacaju i slušala onu vrisku i dreku, ne mogu a da se ne zapitam zašto to sebi rade kada mogu lepo da leže i uživaju..

 

Tako da ako mene pitate za epidural sve preporuke.

 

Ako ima nekih pitanja slobodno pitajte u komentaru, rado ću odgovoriti.

 

Do sledećeg čitanja…

Ja posle porodjaja, uživala sam i nasmejana, zahvaljujući epiduralu

This Post Has 2 Comments

Оставите одговор