Odeljenje za mamu i bebu

Sve ovde što pročitate odnosi se na porodilište GAK Narodni Front. 

Ja sam se tamo 3 puta poradjala, bila sam i kad je bilo staro i sada kada je renovirano. Bila sam bez doktora i  sa doktorom (koji mi je vodio trudnoću i poradjao, drugi i treći put).


Samo odeljenje je izgleda u G. Ima 2 hodnika, Neonatologija gde su bebe u boksevima za slučaj da mama ne može iz nekog razloga da se brine o bebi i gde se bebe sunčaju.


Tu je i sestrinska soba u koju dolazite za sva pitanja i potrebe vezane za vas. 


Ako vam treba cista posteljina ili spavaćica. Možete nositi i svoje spavaćice, ali njihove su zadovoljavajuće,a i kako se nenormalno krvari posle porodjaja, menjaćete spavaćice ćesto.


Oni uvek imaju čiste i mogu da se uzmu kad god se poželi.


Mada i svako jutro pre vizite koja kreće od 7 sati, prvo za mame, pa za bebe, dobijate čistu posteljinu i čistu spavaćicu ukoiko je potrebno.


Ja sam prvi put bila u osmokrevetnoj sobi. Osam žena i osam beba u jednoj sobi =šesnaest duša.


I tada mi je to bilo ok. Šta da radim, takve su sobe. A tada nisam znala da su samo dve sobe takve. Ostale su dvokrevetne i trokrevetne.


U tom hodniku gde su te dve osmokrevetne je i ordinacija za kontrolni pregled, dve trokrevetne i jedna dvokrevetna soba. Sve imaju svoje kupatilo, sem te dve osmokrevetne, one dele kupatilo koje se nalazi u hodniku.


E sada što se higijene tiče, sada je renovirano sve, ja kada sam bila 2018. i 2019. (bilo je u renoviranju), a 2021. je sve novo. Ali i da je staro i novo hogijena soba i kupatila zavisi isključivo od žena. A ne možete ni da zamislite koliko žene mogu da budu neuredne.

Ja sam to videla u toj osmokrevetnoj sobi, drugi put sam bila u dvokrevetnoj, treći put u trokrevetnoj sobi.


Kao što rekoh, higijena zavisi isključivo od žena, spremačice 2 puta dnevno brišu sobe i iznose smeće. Znači što je do njih žena one urade. A ostatak je na vama i cimerkama kako će ta soba da izgleda.


Naša je bila tu i tamo ok. Pored svakog kreveta ima mala komodica u koju možete da odložite svje stvari. Imajte u vidu da je to bolnica, a ne hotel sa 5 zvezdica.


Recimo ja sam prvi put bila u osmokrevetnoj sobi i higijena kupatila i sobe je bila užasna, ali em je bilo staro, em žene aljkave. 


Drugi put sam bila u dokrevetnoj sobi sa svojim upatilom, to vam dodje kao apartman, samo bez tv-a i čajne kuhinje.


Treći put sam bila u trokrevetnoj, renoviranoj sobi, ona je bila na drugom kraju, u odnosu na ove prethodne dve, i tu se kupatilo delilo sa par soba, sve je bilo novo i uredno.


Krevetac u kojem su bebe ima dole korpu u kojoj mogu isto da se stave stvari, bitno je samo da je uredna, da nije sve pobacano i razbacano i nabacano. A svega sam se nagledala,verujte za 3 puta koliko sam boravila tamo.


Hrana je takodje zadovoljavajuća, obroci nisu mali, ali je večera rano, pa bi trebalo imati u zalihama plazme ili nekog da vam donese hranu. Ja sam konkretno jela plazmu non stop, prijala mi je. Sada poslednji put sam pojela 12 kutija za 5 dana.


Boravi se inače 3 dana ako je sve u redu, madjutim moje drugo čeljade kao i treće dobili su žuticu pa smo ostajali na foto terapiji ili ti sunčanju. Nije im se žurilo kao i meni. Jer kada ostavite dete kod kuće žuri vam se i to mnogo.


Kao što napisam malo iznad, hrana je dobra. Doručak je posle vizite tako oko 8h, užuna oko 10h, ručak oko 12h, uzina oko 14-15h i večera oko 17h,i ako porcije nisu male, to je rano za večeru. A kada ste taze porodjeni gladni ste kao vukovi, nepisano pravilo.


Kada je vizita za mame u pitanju, načelnica sa još njih 10ak ide u obilazak, ležite na krevetu, samo sa mrežastim uloškom izmedju nogu. Kada dodje red na vas, sestra pomeri uložak, načelnica pogleda ranu i prepiše terapiju ukoliko je potrebno. Uglavnom žene idu treći dan na kontrolni pregled i spremne su za otpust.


Posle trećeg dana, ukoliko se desi da ostajete duže zbog bebe, više vas ni ne gledaju.

I još jedna vizita ide predveče, dešurni doktor obidje sobe i pita jel treba nešto, da li ima boliva ili ti slično.


A što se tiče vizite za bebe, e tu dolazi njh pa ne znam im broja zaista. Pedijatar svako jutro, onda jedna da meri sluh, jedna da vadi krv, jedna da da vakcinu ( ona se dobija na dan otpusta).I na 3 sata dolaye sestre sa dohranom ukoliko je potrebno bebi da daju.

Moje bebe su dohranjivali na sunčanju, pa sam ih zamolila da to ne rade nego da mi donose bebu i poštovale su to. Mada ima majki koje ne žele da doje svoje bebe pa traže dohranu.


Bebe se donose prvo na maženje pre vašeg ustajanja, koža na kožu, raspoviju bebu i stave je vama u spavaćicu na golo telo da tako spavaju, nema lepšeg osećaja od tog upoznavanja i njuškanja. Onda ih odnose da bi vi ustali i obavili wc, prvo ustajanje je obavezno uz pomć sestara, posle morate same.


E onda srede bebu i donesu je kod vas i nema više radvajanja, osim u slučaju da beba mora na sunčanje, najduže razdvajanje ikada, verujte da sam odbrojavala kada će mi ih doneti na podoj i ne bih h ispuštala tih pola sata. A oni topli, uspavani, sa sve mašnicom preko očiju ( naprave od gaze mašnicu da im zaštite oči od plavog svetla pod kojim se sunčaju).


I sestre za laktaciju obilaze po 2-3 puta u toku dana, a ukoliko vamm treba pomoć, odete do njihove sobe i one rado dodju da pokažu i pomognu. Zastupljeno je dojenje mnogo više sada u oodnosu na 2018. što mi se veoma dopada.


Ne znam da li sam nešto propustila, ako jesam, a setim se dodaću.


U sledećem postu ću pisati o onome šta torbe za porodilište treba da sadrži, kad kažem torbe to i mislim, potrebne su 2, ali o tome u sledećem postu.


A pisaću i o mom boravku u sobi.


Do sledećeg čitanja.. baj, baj..

This Post Has One Comment

Оставите одговор