Boginje i mi

Boginje imaju svoj datum

Odmah na početku da se ogradim, ne delim savete vezano za boginje, ne pričam kako treba i šta treba da radite sa boginjama. Pišem samo naše iskustvo i ako smo mi prolazili kroz boginje. Prvo i osnovno, a Bogami i logično je da se javite dečijem izabranom lekaru i da postupite po onome kako vam on kaže.

Ujedno želim i da budem podrška mamama i tatama  koji prolaze kroz boginje, jer nije ni malo lak period. Mojih troje je preležalo i svo troje su to različito podneli.

Ono što još želim da dodam je to da sam ovaj tekst na blogu pisala najduže, gotovo 2 meseca. Hvala dragom Bogu, pa se boginje dobijaju samo jednom, zamislite da se dobijaju kao neki virus, pa šiznuli bi svi roditelji ovog sveta.

Šalu na stranu da počnem već jednom sa konkretnom temom, a to su njihovo visočanstvo BOGINJE.

Pandemija boginja

U našem vrtiću su se boginje pojavile odmah u septembru čini mi se,kako su deca krenula, tako su i one. Kao da su čekale taj septembar pa da ospu paljbu.

Elem, mislim da su prvo prijavljena samo 2 deteta. I kao, pa dobro evo kreću, svi smo bili u niskom startu i čekali napad, na roditelje mislim.

Krajem septembra je uhvatio veliki talas. Dosta dece je dobilo, moji ništa, a da napoenem da imam jedno dete u starijoj mešovitoj grupi i jedno u mladjoj mešovitoj. Ovo što treba da ide u jaslice nisam upisivala, neka je kod kuće.

Ali o vrtiću i adaptaciji na isti u nekom drugom postu. Ovde se vrtić spominje samo u operaciji zvanoj boginje.

Onda je opet bilo primirje i u oktobru još jedan veliki talas. Tako kad prodje taj period inkubacije od recimo 15.-16.dana pa do 21.znači tada se najviše roditelji javljaju da je njihovo dete dobilo boginje. Moji ni tada ništa.

Već sam pomislila da ovi moji imaju imuni sistem jači od Terminatora. Ili su asocijalni u vrtiću i nemaju kontakt sa drugom decom ili su Terminatori trećeg nema.

Inače i leta gospodnjeg 2021. su bili baš u bliskom kontaktu sa komšinicom i to u periodu kada je bila najzaraznija. Kupali se u bazenu (kućnom), spavali, jeli, pili, po ceo dan se nisu odvajali. Bukvalno nam je dr rekao da je 0,01% da NE dobiju boginje tada, jer kontakt je bio 1:1 baš, baš blizak.

Ali kao što već rekoh ja imam Terminatore ne decu, svi su se krstili, na doktore mislim.

I tako… tada nas zaobišle boginje, a vala zaobilaze nas i ove vrtićke boginje u širokom luku.

Dodje i novembar mesec, ništa se ne dešava, a ja kao neka ludača samo ih zagledam. Kako vidim nešto malo ja kao aha evo je boginja, i ono se povuče.

Došla mi drugarica na kafu, deca nam inače idu zajedno u vrtić, i ja joj kažem: „Da li je moguće da su sva deca dobila boginje, samo moji i tvoji nisu?“ Već mi je bilo naporno da ih samo zagledam i isčekujem i dolaze praznici, već mi svašta nešto prolazi kroz glavu.

Dobro nije smak sveta ako za doček Nove godine imaju boginje i ovako smo kod kuće, nećemo nigde. Nego Lari je rodjendan 03.januara, kako detetu da objasniš da ne sme da slavi rodjendan. Njima bognje ne predstavljaju ništa veliko i ništa opasno, samo su zarazni moš’ misliti.

Stigle boginje, ko hoće nek' čestita

I tako to je bio 22.novembar kada sam kometarisala (moje najstarije dete je već imalo skrivene boginje), kad 23.novembra budim ja decu za vrtić, kad ono kod najstarije po sred čela treće oko me gleda. Ogromna boginja, da ne kažem boginjetina.

Skinem ja nju, ona na stomaku još jedna, reko: „E kćeri moja da e izljubim i čestitam, dobila si boginje.“ Kaže ona:“Stvarno? Jel sada ne idem u vrtić dugo, dug?“ To je najveća boljka, vrtić, a ne boginje.

Ništa, javim ja vrtiću da je Lara 99% dobila boginje. Kažem da je vodim kod dr i da se javim u toku dana sa tačnom odnosno potvrdjenom dijagnozom.

Pregledam odmah i Lava (srdnje dete) on nema ništa, i pregleam i  Lunu (bebu), nema ni ona ništa.

Spremimo se nas dve i zaputimo kod doktora.  Izbijale su joj u tom periodu od tih par sati i u onih 2 i po sata što smo čekali u dispanzeru u izolaciji, lepo se izbobala.

Bilo mi je jasno da su boginje. Samo smo išli kod dr da nas zavede u kompjuter i da mi kaže kako da ih tretiramo.

Mada ja kao i svaka majka, žena da ne kažem i kraljica, sam otprilike znala šta treba i šta ide. Imala sam dece u okruženju koja su imala boginje i nije mi nepoznato.

Kada smo posle 2 i po sata ušli kod doktorke, naravno samo je potvrdila da jesu boginje. Rekla mi da se najnormalnije tušira, bez kupke, samo vodom, da se malo osveži, prijaće joj.

Takođe mi je rekla da kupim tečni puder sa anestezinom u Benu apoteci (oni ga prave) najbolje se pokazao i spomenula mi je penu. Ali mi je istio tako rekla da je pena duplo skuplja od ovog tečnog pudera, a ništa manje neće da je svrbi od njega. Dakle dala nam je opciju da biramo.

I rekla je ako se javi temperatura da joj dam sirup za skidanje temperature koji inače koristimo. To je Brufen odnosno Nurofen.

E sad neke mame su mi se javile da Brufen nikako ne sme, ali mojoj deci ništa drugo ne može da skine temperaturu. A i doktorica mi nije rekla da ne sme, tako da ja sam ga davala.

Pošto je znala da kod kuće imam još dvoje dece, rekla je da ih ne dovodim kada izbiju boginje. Nego kada Lari bude vreme za kontrolu samo da joj kažem datum kada su njima izašle da zavede u kompjuter. Tretiranje i trapija su isti.

Tako je i bilo, na 16. dan od Larinih prvih boginja dobili su i njih dvoje, istog dana. Bilo je za očekivati, samo je bilo pitanje kada će.

Skrivene boginje

Gore sam navela da mi je najstarije dete, pre one boginje zvane treće oko imala i skrivene boginje predhodna 3 dana.

Naime, u nedelju smo ih svo troje okupali i kada je bilo vreme da se sprema za spavanje Lara mi se požalila da ima dole 3 male tačkice koje je bole. Ja sam pogledala, jesu bile male, malene 3 kao bubuljičice, uzela sam sudokrem i namazala joj. To joj se umirilo i nije se žalila.

Medjutim sutradan kada je došla iz vrtića požalila mi se da je opet to dole boli, ja pogledam one malo veće, ja je operem opet namažem sudokrem i ona se smiri. U toku tog dana se više puta žalila da je boli. Kada je operem sa mlakom vodom i namažem ono se smiri. Ni na kraj pameti mi nije bilo da su to boginje.

Još sam u utorak rekla vaspitačicama da će se možda žaliti, jer joj je izašlo nešto nalik na bubujice i boli je. Ni one žene nisu ni posumnjale na boginje. I jeste se žalila tog dana. E trećeg dana kada se pojavila i ona na čelu, ja sam pogledala i te i bile su ogromne i bilo mi je tek tada jasno da su boginje.

Što je posle i doktorica potvrdila, ali se iznenadila da su joj prve boginje tu izašle, ali nije nemoguće.

Izbijanje boginja

Legenda kaže da boginje izbijaju 7 dana,  7 dana se suše i 7 dana krastice otpadaju, otud 21 dan da se „leže“ boginje.

Kod nas je legenda drugačija 3-4 dana izbijaju i to je pravi pakao bio sa Lavom, 3-4 dana se suše, ostalih dana otpadaju kraste…

Kao najavu ili ti pri izbijanju boginja nisu imali temperaturu, ali može da se javi. Moji su je imali bukvalno 5.-6. dan što je i doktorca rekla da je čudno, ali eto nije nemoguće.

Lari je išla i preko 39, ali samo 2 dana je imala temperaturu i posle sve ok. Lav nije imao temperaturu, ali je bio nepodnošljiv. Dok je Luna imala isto kao i Lara 2 dana, ali njoj nije išla  do 38.8, ja sam im skidala temperaturu sa Nurofenom jel Brufena nema već neko vreme.

Lara je to super podnela, pored one velike na čelu izašla joj je još jedna pored i to je sve što je imala po licu. E one su je najviše i svrbele. Te dole 3 što je imala one su je isto „bolele“ i jedna na nozi je svrbela. Ostle kao da nije ni imala.

Lav je bio nepodnošljiv, to je najblaže rečeno. 3 dana i 3 noći su bile paklene. Preko dana i nekako, čim ga namažem, u roku par minuta on se smiri u ne češe i ne histeriše. Kada krene da ga svrbi on počne da trči po kući, da se trlja po glavi, nogama, ledjima i da plače. Ne zna šta ga snašlo u momentu.

A noći, noći su bile paklene. Spavao je sa nama u krevetu, i toliko se vrteo, šutirao nas, kenjkavio, bukvalno mi nismo spavali. Pravi pakao bukvalno. E kad mo legli treću noć, samo smo rekli jedno drugom „Izdrži, ovo je poslednja noć“, jer čuli smo i druga iskustva da su prve tri noći haotične.

Noću bi ledja češao o krevet kao prase o tarabu, dovijavao se na razne načine samo da se počeše.

Tako je i bilo, posle treće noći svrab je prestao. Njega sam najduže i mazala 3 dana i 3 noći konstantno, a posle samo ako primetim da ga neka svrbi. On temperaturu nije imao,još je samo ona falila.

Luna je bila mešavina njih dvoje. Noću je kenjkavila isto kao i Lav, ali se nije češala, ali ja nisam spavala 3 noći ni pola sata jer su se smenjivali. Ona je bila svuda tufnasta, luce joj je bilo puno, dlanovi, tabani, prstići na rukama i nogama. Baš je imala dosta na nezgodnim mestima, ali ih nije dirala.

Ukoliko je zasvrbi pokaže mi i ja joj namažem. I ako ima svega godinu i po dana znala je da pokaže i kaže „ Mama bo tu“, bo je boginja.

Ona je imala temperaturu 37,8 ali joj nisam skidala jer ja inače deci skidam temeraturu tek kad je 38.5 ili viša. Osim u situacijama kada su kenjkavi, kilavi i nikakvi i kada ih glava boli, onda dam i ako je manja.

Tako da prodjosmo sa ovih dvoje kao bosi po trnju, ali preživesmo. Možete vi to roditelji, možeteeeee.

Tretiranje boginja

Svo troje sam mazala sa tečnim puderom sa anestezinom.

Laru sam jednom izmazala celu, i to je preplakala jer joj je bilo hladno, ostalo po potrebi. Svakodnevno po par puta sam mazala te na čelu, a ostale bi sama  tražila ako je zasvrbi da namažemo. Mada to nije bilo tako često.

Lav je zaista bio nepodnošljiv kako danju tako i noću. Ali danju čim ga namažem, u roku par minuta on se smiri u ne češe i ne histeriše.

Kada krene da ga svrbi on počne da trči po kući, da se trlja po glavi, nogama, ledjima i da plače. Ne zna šta ga snašlo u momentu. A noću sam ga  mazala  po 2,3 puta i to celog, a dok ga mažem on plače jer mu je hladno. 

Posle smo mazali po potrebi, kad primeti da mu neka smeta. Dogovorili smo se da nema češanja, samo da pomazi malo i dodje kod mene ili tate i kaže. I za Laru je ovo „pravilo“ važilo i zaista se nisu češali, samo „mazili“.

Tuširali su se u proseku svako drugo- treće veče da bi se osvežili i to samo mlakom vodom. Ništa sapun, ništa kupka.

Pravila sam im jednom kupku od ovsenih pahuljica. One umiruju svrab, a i nije skupo, pa vas ništa i ne košta da probate. Mi imamo tuš kabinu, pa su se u kadicama koje smo im kupovali dok su bili mali kupali.

Sirup Aerius su mi neke mame preporučile, kažu da dosta umiruju svrab. I još sam dobila preporuku za neku penu sa mentom koja dodatno hladi. Ali je gadna kad boginja pukne, kažu da onda peče, tako da to nisam ni želela da probam.

Što se tiče ovsene kupke, ovas ima antibakterijsko i antiupalno dejstvo, ubrzava ozdravljenje, ublažava svrab i bol, sprečava pojavu ožiljaka.

Samleti 2 šolje ovsenih pahuljica u fini prah, sipati u 2 l mlake vode i ostaviti da odstoji 15 minuta. Potom procediti pa izručiti na tetra pelenu, čvrsto je vezati, staviti u kadu sa toplom vodom i sačekati da pusti “mleko”. Ja sam moje ostavjala oko 15-20 minuta da se igraju u toj vodi i nisam ih ispirala posle.

Boginje srećan put

Krečno mleko sa anestezinom za boginje kojim smo se mi mackali

Lari su boginje i sedenje kod kuće dosadili pa je jedva čekala da krene u vrtić. Ja sam ih inače oboje povukla kada sam videla da Lara ima. Tako da Lav nije išao u vrtić skoro 2 meseca.

Kako su boginje otišle došao nam je opasan pad imuniteta. To ne ono što sam čula ali nisam verovala da ovoliko može da ga sroza.

Lara je krenula u vrtić i posle 2 dana u vrtiću pokupila Šarlah, dobila je da pije jak antibiotik. Opet pauza 10 dana od vrtića, ispila terapiju, krenula u vrtić išla 2 dana opet upala grla i opet jak antibiotik.

Glava ju je bolela svako malo. Smršala je nenormalno. Meni je sve to bilo šokantno jel’ ona nije dete koje je bolešljivo. Za 5 godina koliko ima ona je 2-3 puta možda bila bolesna i pila antibiotik, sve smo rešavali uz ove sirupe za kašalj.

A sad posle boginja 2 velike upale u roku od 2 nedelje. I Lav je bio pod temperaturom posle boginja, baš sam odlepila više. Zato sam morala da počnem da im dajem nešto da ojačaju imunitet, jer su sada bili bolesni i sa temperaturom koliko nisu bili od rodjenja.

Ja nisam htela nikakve sirupe za imuniet i nikakvu hemoju pa sam se odlučila za proizvode Aloje, za sada piju samo sok, videćemo da li ću i vitamine da uzmem.

Toliko od mene za ovo javljanje… podugačko je znam, nisam dugo pisala,a i nije moglo kraće.

Do sledećeg čitanja

Mom of three angels

Оставите одговор