Povratak na posao posle 6 godina

0
godina vezano trudničkog i porodiljskog otsustva

Kao što neki već znaju, ali za one koji to ne znaju ja sam po zanimanju učiteljica. Ali pre svega toga sam majka 3 mala deteta. E sad koliko su oni zaista mali to je individualno, ali za mene i ljude kojima kažem koliko imam dece definitivno jesu mali.

Kada sam pre dve godine počela da pišem, kao što piše i u biografiji ili su bebaći. Sada Lara ima 6 godina i ide u predškolsko, Lav ima 4 ide u vrtić i Luna ima 2 ide takodje u  vrtić od septembra 2023.je krenula. Zašto to pišem do detalja, pa da bi stvari u daljem tekstu bile jasnije.

Elem, ja sam u aprilu 2017. ostala u drugom stanju sa Larom, tada sam radila u jednoj osnovnoj školi u mom rodnom mestu. Kako smo Nemanja (moj puž) i ja bili već tri godine u vezi i imali planove da se uzmemo, ja sam rešila da do kraja školske godine ostanem u blaženom stanju jer sam znala da ovde gde dolazim, teško da ću dobiti posao. I tako u junu 2017. izvedem četvrtake, podelim knjižice i odem na trudničko.

Posle toga u decembru 2018. ostanem trudna sa Lavom i plan je bio kad se završi porodiljsko sa njim da krenem da radim. Taman se gadja, on puni godinu u avgustu 2020., ja u septembru da počnem da radim.

Milina. Ali samo milina. Ja u septembru 2020. saznajem da sam trudna treći put, te da ništa od mog posla, nego vezujem opet trudnoću. Više o tome imate dole na dugmencetu „Trudnoća u doba k….e“. To je u suštini bilo dobro za mene jer jelte škole ne rade, realno nemam ni gde da se vratim. Sa trećim detetom porodiljsko traje 2 godine. I tako ja nakarikam 6 godina staža na njih troje. 6 godina staža i 6 godina pelenašenja, dojenja, rasta zuba, prohodavanja, skidanja pelena itd…

Sve je počelo ovako

Jedva sam čekala da počnem bilo gde da radim. U rodno mesto ne mogu 210 km sam daleko. Ali kako se sa Lunom porodiljsko završilo u aprilu nije bilo realno da me neko zove da radim 2 i po meseca pred kraj školske godine. Još nisam na birou bila, nisam nigde slala CV, nisam se raspitivala. Ali… Veeeeliko ALI! Viša sila neka 2 dana pred moj istek porodiljskog me zove kuma sa neverovatnom pričom.

Ona u nekom salonu u Beogradu radila nokte, tu bila direktorka neke škole ( sad je ona moj Andjeo), žali se kako ne može da nadje nigde dobru učiteljicu, treba joj zamena do kraja školske godine. Kuma se seti mene i pozove da me pita kakva je situacija i da li sam za to da da moj broj. Svega se sećam kao juče da je bilo. Naravno da sam rekla da da, ali mi je ona rekla da ne očekujem mnogo jer ipak, ni njih dve se ne znaju, nego eto pokušaj pa ako uspe.

A onda...

Par dana pred kraj raspusta, zvoni telefon, nepoznati broj.

„Dobar dan, da li je to Vanja? Ovde Tamara, direktorica osnovne škole Đura Jakšić, dobila sam Vaš broj…“

Meni se srce u grkljan popelo, ali bukvalno. Tresla sam se kao prut dok sam pričala sa njom. Mlela sam 300 na sat, ne znam ni šta sam rekla, da li sam se izlupetala, pojma nemam.Otvoreno mi je rekla da mi daje zamenu na nevidjeno, ne poznje me, u životu me nije videla, ali trebam joj. Skakala sam do plafona, bila uzbudjena level 100.

I tako dogovorimo sve. Dan kada sam trebala da počnem sam imala toliku tremu.  Svim mamama sa kojima sam pričala uglavnom je bila frka zbog dece, ostavljaju ih, vraćaju se na posao. A kod mene totalno druga priča. Ja sam imala tremu od pauze od 6 godina. Luna nije još išla u vrtić pa sam morala da organizujem čuvanje za nju. Moja mama se doselila kod nas na taj period. Pa sam što se toga tiče bila bezbrižna. Znala sam da i kada sam druga smena, a i Nemanja radi dnevnu da će deca biti zbrinuta. Lara i Lav su išli u vrtić, ali opet ja kada sam druga smena dolazila sam kući oko 19.00-20.00 zavisi od časova. Ali meni je bilo prelepo, kolektiv, škola, deca. Kao da nisam pravila pauzu toliko dugo.

Povratak u školu posle 6 godina

Bez stresa

Ja sam jedva čekala da se vratim na posao. Verovatno zbog duge pauze. Ne znam kako bi to bilo da sam morala posle prvog deteta ili drugog.

Moje iskustvo je divno. Ne stresno ni po mene ni po decu.

 E bilo je malo stresno od septembra, jer je Luna bila na privikavanju na vrtić, a imali smo nezgodu u aprilu dva dana nakon što sam se vratila na posao. Pisaću o tome ako smognem snage da prodjem još jednm do detalja sve, već sada mi nije dobro na pomisao. Pa se zbog čitave situacije dodatno vezala za mene.  

 

Sijaj Jadranka

Viša sila ili šta li je?

Dobila sam poziv od moje bivše direktorke opet, ali za drugu školu i do kraja školske godine 2023./2024. Pa je moja mama uskočila i bila kod nas dok se Luna nije privikla na vrtić i celodnevno ostajanje. Moja mama je dobila slobodno 15  dana u julu 2023. dok smo bili na moru. A na more je nismo vodili jer ne sme na sunce, ali zato svekrvu jesmo ( i pametniju stvar nismo mogli da uradimo). Ali o tome u nekom narednom postu.

Meni se izgleda posrećilo sa svime. Tako želim da bude i tebi koja ovo čitaš, a očekuje te povratak na posao posle porodiljskog. Da bude što bezbolnije i što manje stresno prvo za tebe (mamu), pa za dete/decu i na kraju za celu porodicu.

Do sledećeg čitanja grli vas učiteljica povratnica posle 6 godina ili ti Mom of three angels.

Septembar 2023.
Srce kao kuća

Оставите одговор