Tantrumi

Za početak ću sa strane stručnjaka ukratko objasniti šta su tantrumi. A posle kako smo ih prepoznali, kako smo se nosili sa njima, koliko su trajali i da li i dalje traju..

Šta su tantrumi?

Tantrumi su intenzivni izlivi emocija kod male dece. Emocije koje se kod dece tom prilikom javljaju su ljutnja, razočaranje, bes i frustracija, a deca ih izražavaju vrištanjem, glasnim plačom, valjanjem po podu, bacakanjem, nekontrolisanim trčanjem, bežanjem…

Tantrumi, odnosno kako se kod nas često nazivaju izlivi besa, kod dece se najčešće javljaju nakon druge godine, a uobičajena su pojava i između treće i četvrte. Tantrumi se mogu javiti i kod sasvim male dece, već nakon 12 meseci starosti. (preuzeto sa https://bebo.club/tantrumi-bes-kod-dece)

 

Znam da ima mnogo ljudi koji u tantrume ne veruju, za koje su tantrumi obična histerija, verovatno bih i ja to mislila da sa drugim detetom nismo imali susret sa istim.

Lara ih nije imala, imala je znake histerije par puta, ali histerija se znatno razlikuje od napada tantruma.

Preuzeto sa Pinteresta
Preuzeto sa Pinteresta

Tantrumi kod nas

Kao što već rekoh prvo dete ih nije imalo, pa i ako je on drugo dete sa njim je sve bilo drugačije.

Prvih par puta kada ih je imao iskreno nismo znali šta nas je snašlo. Ako smo kod kuće pokušavali smo da ga smirimo, ali bivalo bi samo gore, dete plače, rita se, gura sve od sebe, a sve to mahom iz čistog mira, za as iz čistog mira, ali u njemu je nemir.

To se kod kuće uglavnom događalo kada dodje neko koga on ne poznaje ili nije dugo video pa mu se obrati. Onda on počne da plače i nekontroliano da se ponaša, a verujte to nije histerija.

Posle nekog vremena smo skontali kada mu se to dogadja, pa bi onog ko dolazi upozorili na vreme samo da ga iskulira i prodje pored njega kao da nije tu. Onaj ko nas posluša, Lav sam pridje posle par minuta, a onaj ko nas ne posluša nego mu se ipak obrati dobije napad tantruma uživo.

Dešavalo se i u javnosti, ako neće da udje negde ili mu se neko nepoznat opet obrati napad 1:1 bez pogovora. Jao majko moja, u početku nas je bilo sramota, pa smo i crveneli, jao svakave emocije su i nas sustizale, e  već kada smo se upoznali sa godpodinom tantrumom znali smo kako da se nosimo sa tim.

Ako ga uhvati napad pri ulasku u neku prodavnicu ili market, jednostavno ne ulazimo, okrenemo se na drugu stranu ili neko ostane sa njim napolju ili u kolima gde je njemu najprijatnije.

Dešavali su se i kada idemo kod nekog prvi put. Ali i tu upoznamo ljude sa situacijom i kako da se ponašaju, ako ga iskuliraju, on se smiri za 3 minuta, ako ga forsiraju da priča sa njima samo je gore i gore.

Recimo išli smo kod moje setre prvi put i rekli smo im kakav je, imali su razumevanja, ušao je sam bez problema i odjednom, paaaf tantrum napao, samo su ga svi iskulirali, on otišao u kuhinju i smirio se bukalno za 3 minuta. Došao i igrao se sa decom.

Znači, samo predočite da je moguće da tantrum napadne i kako da se ponašaju osobe koje ga (dete) u tom momentu okružuju.

Lav je recimo imao i napade kada dodju moji roditelji, njih ne vidja često i kada ih ugleda samo otrči u sobu, legne na krevet i dere se. Kad se sam od sebe smiri, bez forsiranja, izadje sam i skače babi i dedi po glavi jer se opusto i iskontroliao nalet svakojakih osećanja.

Preuzeto sa Pinteresta
Preuzeto sa pinteresta

Kako smo prepoznali tantrum?

Tako što smo uvideli da dolaze ničim izazvani, u situacijama kada se on pogubi, kada ne za šta ga je snašlo.

Videli smo da nije histerija za reč NE i NE MOŽE, jer se umnogome razlikuje. Kada mu nešto ne damo ili kažemo dosta, uglavnom počne da plače i viče „Daj mi, daj mi“, a kada je gospodin tantrum u pitanju onda je to nekontrolisano ponašanje i guranje svaokog od sebe.

Dakle treba napraviti razliku izmedju tantruma i histerisanja. Mnogi se neće složiti sada sa mnom, ali kada dete histeriše, ne može se reći da ima napad tantruma, nego želi na taj način da dobije nešto. A napad tantruma je nalet velike količine emocija koje dete ne može da iskontroliše.

Preuzeto sa pinteresta
Preuzeto sa Pinteresta

Kako se nosimo sa tantrumima ?

Kao što sam već i rekla u početku jako loše, bili smo i posramljeni zbog njegovog ponašanja, što jeu neku ruku i bilo u redu jer nismo znali za postojanje tantruma, šta su oni i kako se ispoljavaju.

Sada je već mnogo lakše. Važno je samo da u tom naletu tantruma kod njega mi ne izgubimo kontrolu, ne kažem dešavalo se, pogotovo u početku.

Sada više ne. Sada nas oni koji su neverne Tome po pitanju tantruma gledaju kao ludake. Čak sam od jedne bliske prijateljice, koja ima veliku decu, dobila komentar : „Ja ne znam kako možeš biti tolika ladovina?“,mogu i moram, zbog njega a i zbog sebe.

Gledaće vas kao ludake, nemojte da mislite da neće, ali bitno je ne obazirati se na to. Meni je u početku bilo teško, ali više nije. Nije jer imam podršku od Nemanje,on je svestan situacije takodje.

 

 

Ovako ne treba da se reaguje (preuzeto sa Pinteresta)
Kod neke dece zagrljaj je rešenje (preuzeto sa Pinteresta)

Da li još ima napada tantruma ?

Ono što mogu da kažem da su trajali godinu dana i jače intenzivno, sada ih je sve manje, desi se po neki, ali brzo prodje jer ovladavamo lakše situacijama.

On sada ima 3 godine, za 2. i za 3. rodjendan je gospodin tantrum došao nepozvan. Sami smo on i ja duvali svećice u kući, jer tantrum ga uhvati i ne pušta baš kada je bila torta, pa baš kada je bila pinjata, pa baš kada je trebao čokoladno srce da razbije. Ali dobro, nadamo se da za 4. neće doći.

Za vrtić sam se isto mnogo plašila, znajući ga, mislila sam da će ga voziti rolerkoster emocija i da će baš tantrumi biti izraženi. Međutim nisu.

Dakle popuštaju, uči kako da ovlada emocijama kada nagrnu. A i mi smo zajedno sa njim naučili.

Ono što je najvažnije je da se NE PRAVDATE za detetovo ponašanje, da vidite šta mu u tom momentu najviše prija. Nekom detetu će zagrljaj najviše prijati, mom ne, pokušavali smo. Nekom da  pustite da se sam izduva, kao što je i Lav.

I ne gubite kontrolu, znam teško je, pogoto na samom početku kada ne znate ni vi ni dete šta vas je snašlo.

Ima nas mama tantrumaša, nemojte misliti da nema. Tu smo i kao podrška jedna drugoj. Samo pre nego što se uhvatite za reč tantrum, imajte u vidu da histerija nije isto što i tantrum i nemjte se kriti iza te reči samo da bi opravdali detetovo ponašanje.

                                                                                                                                                             Toliko od mene za ovaj put…

                                                                                                                                     Do sledećeg čitanja… Mom of three angels

Ovog dana je bilo more tantruma

Оставите одговор