Majke VS neMajke

Bacih se jutros na razmišljanje o majčinstvu, ili ti NE majčinstvu. Odnosno majke VS nemajke.

 

Jedno je sigurno NE POSTOJI LOŠA MAJKA. Svaka od nas to radi na najbolji mogući način za svoje dete.

 

Samo što kod nas ljudi kada upru u nešto onda se drže toga kao pijan plota. Pa mi je najžešća ona koja se poradjala u nesnosnim bolovima i izdržala to stojički (sutra malo, derala se na sav glas) je bolja majka od ostalih. 

 

E pa moram da razočaram ali nije. Zašto žena da trpi bolove ako ne mora? Šta epidural ili carski će umanjiti njeno majčinstvo, strahove i brige koje ono donosi, evo ne razumem Boga mi.

 

I sama sam se susrela sa komentarima šta će ti epidural šta se njanjaviš, žena si možeš da istrpiš sve, nije to ništa strašno. Mogu ali neću! I to ne znači da ću biti loša majka jer eto Bogati nisam trpela nego sam uživala u porodjaju i to 3 puta.

 

Možeš samo da imaš svoj stav i razmišljanje i to je u redu, ali to ne znači da si u pravu i da je to ispravno. Idealna majka ne postoji.

 

Svaka od nas ima pravo na izbor, ali to je ne čini lošom majkom.

 

To što sam se ja porodila uz epidural ne čini me lošijom majkom od one koja je to uradila bez, niti boljom od one koja se porodila carskim rezom. Majka je majka.

 

To što ja dojim dete, a neko ga dohranjuje, ne čini mene boljom majkom. Majka je majka.

 

To što neka majka doji svoje dete do 3.godine ne čini je ni boljom ni lošijom od onih koje to ne rade. Ne osudjujte, sve je stvar ličnog izbora. A majka je majka.

 

To što moja deca gledaju tv ili ti konkretno ekran ne čini me lošijom od one koja to ne dozvoljava. Majka je majka.

 

To što je nekim majkama dato da neguju dete sa poteškoćama u razvoju ne čini je ni boljom ni lošijom, ni hrabrijom, ni ranjivijom, sve smo mi majke sa strahovima.

Samo su one umesto puta u Italiju za koji su se pripremale, dobile put u Holandiju (kod @psiholoskasoljica ima ovaj odlomak iz knjige). Jer svaka od nas da dobije put u Holandiju ne bi odustala od njega. Jer majka je majka.

 

Sad će biti komentara tipa lako je tebi da tako razmišljaš i tipkaš kada si tri puta dobila put u Italiju. Pa dobro, ali ne bih odustala ni od Holandije, kao što ni jedna nije. Sad sam pobegla sa mislima u nekom drugom pravcu.

 

Nego da se vratim…

 

Svaka od nas radi kako smatra da je najbolje za svoje dete. A da se razumemo sve mi grešimo, sve smo mi i majke u nemajke u isto vreme.

 

Koliko puta sam se zapitala da li nešto dobro radim, da li se dovoljno posvećujem svim troma, a verujete nekada je prosto neizvodljivo. Pa sednem i plačem, ali sve je to normalno. Roditeljstvo je misija puna izazova.

 

Ima žena koje ostave svoju decu iz ovog ili onog razloga. Ali ne osudjujte majka je majka.
Znam sada će se javiti one: „Ali ja svoju decu ne bih nikada ostavila“, ćutiiii, ne iskušavaj. Nikada ne znaš šta život nosi.

 

 Ni jedna majka ne ostavlja svoje dete tek tako, a i ako to uradi nikada ga ne zaboravi.

 

 Znam jer imam primere oko sebe.

 

Ima nas raznih, ali… Majka je majka bez obzira na sve.

 

Do sledećeg kafenisanja…

Оставите одговор